همزمان با دومین سال بسته شدن دروازههای پوهنتونها به روی دختران و ممنوعیت کار زنان در سازمانهای غیردولتی از سوی ا.ا. ، انتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده نگرانی خود را نسبت به این محدودیتها ابراز کرده و از ا.ا. خواسته است تا فوراً تمامی فرامین در مورد محدودیت حقوق زنان را لغو کنند.
بلینکن ناوقت روز جمعه ۲۰ دسمبر (۳۰ قوس) در شبکه اجتماعی ایکس خود نقش زنان را در ایجاد افغانستان باثبات، صلح آمیز و مرفه ضروری خواند.
وزیر خارجهٔ امریکا گفت: “دو سال میشود که ا.ا. زنان و دختران را از حضور در دانشگاهها و زنان افغان را از کار در سازمانهای غیردولتی منع کرده اند. زنان و دختران افغان عنصر اساسی برای یک افغانستان با ثبات، صلح آمیز و مرفه هستند. ما از ا.ا. میخواهیم که این فرمانها را فوراً لغو کنند.”
ا.ا. پس از حاکمیت مجدد بر افغانستان در اگست ۲۰۲۱ محدودیتهای فراوانی را بر زنان و دختران افغانستان وضع کرده اند. این گروه در سپتمبر ۲۰۲۱، آموزش دختران را در مکاتب متوسطه و لیسه منع و سپس در دسمبر ۲۰۲۲ زنان را از آموزش در دانشگاهها و کار در سازمانهای غیر دولتی محروم کرد.
در همین حال رینا امیری، نمایندۀ ویژۀ ایالات متحده در امور زنان، دختران و حقوق بشر در افغانستان، نیز به دومین سال بسته شدن دانشگاهها به روی زنان و دختران افغان توسط ا.ا. و ممنوعیت کار آنان در سازمانهای غیردولتی واکنش نشان داده و هشدار داده که اگر جهان از زنان و دختران افغان حمایت نکند و در این زمینه شکست بخورد، حقوق زنان و دختران در هرکجای جهان با تهدید مواجه خواهد شد.
امیری گفته است: “در حالیکه ما به دو سالگی ممنوعیت ا.ا. بر حضور زنان و دختران در پوهنتون ها و کار کردن زنان در سازمانهای غیر دولتی میرسیم، جهان به آزمایش گرفته شده است.”
رینا امیری در نامهای سرگشاده به جهان نوشته که جامعه بینالمللی باید در هرگونه تعامل با ا.ا. به حقوق بشر، بهویژه حقوق زنان و دختران، اولویت دهد.
در نامه امیری نگاشته است: “هفته آینده، جهان شاهد دو سالهگی ممنوعیت ا.ا. بر تحصیل زنان و دختران افغان در پوهنتونها و کار در سازمانهای غیردولتی خواهد بود. از طریق این ممنوعیتها و بیش از ۸۰ پالیسی تبعیض جنسیتی، ا.ا. زنان و دختران را از حق آزادی، تحرک، تعلیم، معیشت صدا و حتی دسترسی به نهادهای خدمات حیاتی صحی، محروم کردهاند.”
نمایندۀ ویژۀ ایالات متحده در امور زنان، دختران و حقوق بشر در افغانستان گفته است که “این نخستین بار در تاریخ افغانستان نیست که آنان با موانع برخوردهاند، و با وجود تمامی مشکلات، دوباره تقریباً در هر بخش جامعه به عنوان رهبران ظاهر شده و در احیای افغانستان نقش اساسی ایفا کردهاند. آنها بازهم چنین خواهند کرد. برای اطمینان از پیروزی آنها، ما باید مشترکاً از آنها حمایت کنیم.”
امیری در ادامه افزوده است: “افغانستان تا آن زمانی که آرزوهای زنان و دختران افغان کمرنگ است، در تاریکی باقی خواهد ماند. مسیر پیش رو طولانی خواهد بود، اما ناامیدی و تسلیم شدن گزینهای نیست.”
او خطاب به جهانیان گفت: “جهان به آزمایش گرفته شده است. اگر در حمایت از زنان و دختران افغان شکست بخوریم، در حمایت از زنان و دختران در هر کجای دیگر نیز شکست خوردهایم و یک پیشزمینه خطرناک ایجاد خواهیم کرد که در جاهای دیگر، فراتر از افغانستان، تکرار خواهد شد.”
در عین زمان، زلمی خلیلزاد، نمایندۀ پیشین وزارت خارجۀ ایالات متحده در امور مصالحۀ افغانستان، از تلاشهای حیات تحریر الشام، گروه اصلی شورشی در سوریه، برای کسب مشروعیت بینالمللی یاد کرده و گفته است که افغانستان باید از رهبران جدید سوریه بیاموزد.
او در شبکهٔ ایکس نگاشته است: “جایزه ایالات متحده بالای رهبر هیات تحریر الشام لغو شد. دیگران در شرایط مشابه میتوانند از احمد الشرع یاد بگیرند که چگونه به سیستم بین المللی بپیوندند.”
او افزود: “آیا ا.ا. متوجه استند؟”
ایالات متحده روز جمعه جایزه ۱۰ میلیون دالری را که تحت برنامه “پاداش برای عدالت” برای ارایه معلومات در مورد احمد الشرع، رهبر هیات تحریر الشام تعیین کرده بود، لغو کرد.
احمد الشرع، مشهور به ابو محمد الجولانی در مصاحبه با بیبیسی گفت: “تفاوتهای زیادی بین سوریه و طالبان وجود دارد و طرز حکومتداری ما متفاوت است.”
او افزود: “افغانستان یک جامعهٔ قبیلهای است و سوریه کاملاً متفاوت است و طرز تفکر متفاوت دارد. طرز حکومتداری سوریه همسو با تاریخ و فرهنگ این کشور خواهد بود.”
الشرع در پاسخ به پرسشی که آیا فرهنگ سوریه شامل احترام به حقوق زنان و آموزش زنان میشود، گفت که به آموزش زنان باور دارد.
او با اشاره به ولایت شمال غربی سوریه که از سال ۲۰۱۱ در کنترول شورشیان بود، گفت: “ما بیش از هشت سال است که در ادلب دانشگاه داریم. به نظر من فیصدی زنان در پوهنتون ها بیشتر از ۶۰ در صد است.”
اما تحلیلگران به این باور اند که هیات تحریر الشام، عمدهترین گروه شورشی در آن کشور رویکردی شبیه طالبان افغانستان را برای کسب مشروعیت بینالمللی در پیش گرفته اند.
اولین کسی باشید که نظر بدهید on "بلینکن: ا.ا. باید فوراً محدودیتها بر آموزش و کار زنان و دختران افغان را لغو کنند"