ادارۀ حفاظت از کودکان (Save the Children) با نشر گزارشی گفته است که آمار آوارگان ناشی از رویدادهای شدید اقلیم در شش ماه نخست ۲۰۲۴ بیشتر از آمار ۱۲ ماه سال گذشته میلادی است.
بر اساس این گزارش که سه شنبه ششم اگست (۱۶ اسد) نشر شد، حوادث شدید اقلیمی کم از کم ۳۸هزار نفر را در شش ماه اول سال جاری میلادی در افغانستان مجبور به ترک از منازل شان کرده است.
آمار این اداره نشان میدهد که در ۱۲ ماه سال گذشته بیش از ۳۷هزار نفر در افغانستان به دلیل حوادث ناشی از تغییرات اقلیم آواره شده بودند.
در گزارش آمده است: “تجزیه و تحلیل اطلاعات مرکز نظارت بر جابجایی داخلی نشان داد که جابجاییها در نیمه اول سال جاری به دلیل خشکسالی، دمای شدید، سیل، رانش زمین، برفکوچ و طوفان، بیشتر بوده است.”
به گفتۀ اداره حفاظت از کودکان، حدود ۵۰ درصد از آوارگان امسال را کودکان تشکیل میدهند و افغانستان در پایان سال ۲۰۲۳ میلادی با داشتن بیش از ۷۴۷هزار کودک آواره، دارای بیشترین تعداد کودکان بیخانمان در اثر حوادث اقلیمی در میان کشورهای جهان بود.
گزارش گفته در حالی که بیشتر جابجاییها در دهههای اخیر در افغانستان به دلیل درگیری بوده است، اما در سال ۲۰۲۲ بلایای اقلیمی دلیل اصلی فرار مردم از خانههای شان و نقل مکان به مناطق دیگر در افغانستان بوده است.
ملل متحد نیز گفته است که خشکسالی در سال ۲۰۲۲ دلیل اصلی آوارگی ناشی از فاجعه بوده و از هر هفت افغان یک نفر با بیجاشدگی طولانی مدت مواجه است که بیشترین تعداد در جنوب آسیا و دومین کشور در جهان است.
این سازمان گفته است که افغانستان ششمین کشور آسیبپذیر در برابر تاثیرات تغییرات اقلیمی است و اما کمترین توانایی را برای سازگاری و مقابله با تاثیرات بحران دارد.
آمار ملل متحد نشان میدهد که بیش از یک نفر از هر سه نفر در افغانستان با سطوح بحرانی گرسنگی روبرو هستند که بیشتر ناشی از شوکهای اقلیمی و قیمت بالای مواد غذایی است.
به گفتۀ سازمان ملل متحد، ۲۵ ولایت از ۳۴ ولایت افغانستان با شرایط خشکسالی شدید یا فاجعهبار مواجه است که بیش از ۵۰ درصد جمعیت را متاثر میکند.
ارشاد ملک، رییس اداره حفاظت از کودکان در افغانستان، نیز گفته است: “بحران اقلیمی به بحران انسانی در افغانستان دامن میزند. مردم را مجبور به ترک خانه هایشان میکند، منابع آب را از بین میبرد و از رفتن کودکان به مکتب جلوگیری میکند. زندگی کودکان را تغییر میدهد. در مقایسه با افراد ۶۰ ساله، نوزادان در افغانستان ۵.۳ برابر بیشتر با خشکسالی در طول زندگی خود مواجه خواهند شد”.
به گفتۀ ملک، افغانستان شاهد رویدادهای شدید جوی با فرکانس هشدار دهنده است، طوری که تنها در سال جاری، هزاران نفر نه تنها به دلیل خشکسالی، بلکه در اثر سیل آواره شده اند. او نگرانی کرده است که بحران اقلیم زندگی و معیشت افغانها را نابود میکند.
رییس اداره حفاظت از کودکان تاکید کرده است که انطباق با تاثیرات تغییرات اقلیمی و آماده شدن برای آن باید در اولویت قرار گیرد، حتی در زمانی که بودجه به شدت کاهش یافته است.
او گفته است: “سه سال میشود که کمکهای مستقیم بینالمللی که معادل ۴۰ درصد تولید ناخالص داخلی بود و تا ۸۰ درصد هزینههای عمومی را تامین میکرد، پس از کنترول مجدد ا.ا. [در افغانستان] کاهش یافت. سه سال از زمانی که کشور شاهد کاهش شدید کمکها بود [سپری میشود]. نمیتوان انتظار داشت که سازمانهای بشردوستانه به تنهایی این شکاف/کسری را برطرف کنند”.
این گزارش در حالی نشر میشود که به تازگی سیلابهای مدهش در زابل جان ده نفر را گرفته است. پیش از این در جریان ماههای اپریل و می سال روان میلادی، اکثر ولایتهای افغانستان شاهد بارندگی شدید بود که به دنبال آن سیلابهای مدهش جاری شد که صدها کشته و زخمی برجا گذاشت.
این تلفات در ولایتهای بغلان، بدخشان، تخار، غور، ننگرهار و هرات رخ داد و هزاران نفر دیگر مجبور به ترک خانههای خود شدند.
نهاد ارزیابیکنندۀ نیازهای بشری در شرایط اضطراری و بحرانهای پیچیده موسوم به (ACAPS) مستقر در سویس به تاریخ ۳۱ جولای (۱۰ اسد) با نشر گزارشی گفت که درجه حرارت بالاتر از حد نورمال و موج گرما، ذوب یخبندان، خشکسالی، سیل و رانش زمین برخی از خطرات اصلی مرتبط با تغییر اقلیم در افغانستان اند.
اولین کسی باشید که نظر بدهید on "رویدادهای ناشی از تغییرات اقلیم در افغانستان هزاران نفر را آواره کرده است"