شماری از زنان که در یک مرکز تولید و پروسس مواد غذایی در ولایت هرات کار میکنند نگرانند که کار این مرکز از سوی حکومت متوقف شود. آنها میگویند که این تنها منبع تامین معیشت شان است.
در این مرکز پروسس مواد غذایی به نام «هریوا»، زنان در بخشهای تولید و پروسس رب بادنجان رومی، مربا، ترشی، کیک و سبزیجات خشک فعالیت میکنند.
لطیفه اکبری، مسئول این مرکز میگوید در حال حاضر ۱۲ خانم به گونه تمام وقت و ۳۶ تن دیگر به گونه موقتی در این مکان فعالیت دارند و از این طریق امرار معاش مینمایند.
او میافزاید: «ما توانستیم در مدت زمان ۱۷ روز ۹۰۶ کیلوگرام رب را در این مرکز تولید و پروسس نماییم و به سایر ولایات افغانستان ارسال نماییم، اما متاسفانه به دلیل نبود بازار و مارکتینگ در این اواخر با مشکلات جدی مواجه شدیم.»
خانم اکبری همچنان نگران محدودیتهای وضع شده اخیر از سوی حکومت بر فعالیت زنان تجارت پیشه در افغانستان است.
او میگوید: «به خدا قسم شب روز نگرانم که مبادا مرکز بسته شود، چون تمامی خانمهای شاغل در این مرکز نانآوران خانههای شان هستند و دیگر هیچ منبع عایداتی ندارند. چرا مانع زنان میشوند؟»
با این حال شماری از زنان شاغل در مرکز هریوا خوشحال اند که در این مکان مصروف کار شده اند.
فریبا، یک تن از کارمندان این مرکز که قبلا حرفه آریشگری داشت و بعد از آمدن حکومت مؤقت مجبور شد حرفهاش را ترک کند، میگوید: «شوهرم ریکشا دارد، اما به دلیل نبود کاروبار خانه نشین شده است.»
او افزود: «بعد از ترک حرفه آرایشگری و شرایط بد اقتصادی و تحمل مشکلات زیاد زندگی، شرایط کار در این مرکز پروسس مواد غذایی برایم پیدا شد و فعلا در بخش تولید رب و مربا کار میکنم و ماهانه با درآمد ناچیز خرج زندگی خود و فامیلم را پوره مینمایم.»
وزیرو، یکتن دیگر از زنان شاغل در این مرکز از حکومت میخواهد که مانع فعالیت زنان کارگر نشوند تا بتوانند از این طریق مخارج زندگی شان را پوره نمایند.
وزیرو میگوید: «در فصل زمستان به دلیل شرایط جوی و نبود امکانات عایدات مان بسیار کم است، به حدی که در یک ماه اخیر کمتر از سه هزار افغانی کار کردم اما برایم مهم است که برای خود و جامعهام مصدر خدمت واقع میشوم.»
مسئولان اتاق تجارت و صنایع زنان در حوزه غرب افغانستان میگویند وضع محدودیتهای اخیر از سوی اداره مؤقت باعث شده تا زنان تجارت پیشه انگیزه کاری خود را از دست بدهند.
بهناز سلجوقی، معاون اتاق تجارت و صنایع زنان در ولایت هرات به دویچه وله گفت: «در حال حاضر حدود ۳۰۰ الی ۳۵۰ خانم در بخشهای مختلف مصروف کارهای تجارتی شان هستند و شرایط کار را برای شمار زیادی از زنان دیگر نیز فراهم ساخته اند، اما کارشان با ترس و اضطراب بازماندن از حرفه شان همراه است.»
او همچنان گفت: «بعد از مسدود شدن دانشگاهها به روی دختران، شمار زیادی از محصلین اناث دانشکدههای مختلف به منظور فراهم شدن زمینه کاری به نهادهای تجارتی زنان در هرات روی آوردند تا از یک سو روحیه آسیب دیده شان بهتر شود و از جانب دیگر بتوانند از این طریق امرار معاش نمایند.»
مرتبط:کمیسار حقوق بشر ملل متحد از «عقبگرد» حقوق زنان ابراز نگرانی کرد
معاون اتاق تجارت و صنایع زنان در غرب افغانستان، نبود مشتری و بازار را از چالشهای دیگر زنان تجارت پیشه عنوان نمود که پیامد بحران اقتصادی در این کشور است.
حکومت مؤقت با تسلط بر افغانستان محدودیتهای زیادی را بر زنان وضع کرده اند و اخیراً به مغازهداران زن در چند ولایت گفته اند که دکانهای خود را مسدود کنند.
اولین کسی باشید که نظر بدهید on "زنان تجارتپیشه نگران از دست دادن شغل شان هستند"