
کاروانسراهای تاریخی هرات همچون جاذبههای دیدنی، از مکانهای موردعلاقهی گردشگران خارجی است.
این بازماندههای تاریخی با وجود آسیبهای طبیعی و ناشی از جنگها، همچنان پابرجا مانده و قلب تپنده تاریخ را در سینهی خود زنده نگه داشتهاند.
این کاروانسراها در گذشتهها از مرکزهای مهم بازرگانی منطقه به شمار میرفتند.
یکی از کاروانسراهای هرات با گذشت بیش از ۱۶۰ سال از عمرش، همچنان استوار مانده است. حیاتالله که بیشتر از ۶۰ سال میشود در این کاروانسرا دکان خیاطی دارد، روزهای پر رونق این کاروانسرای تاریخی را به خوبی به یاد دارد.
حیاتالل به خبرنگار طلوعنیوز گفت: «در زمان قدیم، این کاروانسرا تجارتخانه بود و تجارت در اینجا صورت میگرفت. تجار کالاهایی را مانند چای، پسته، کرک و قالین را به فروش میرساندند. قدامت این کاروانسرا تقریبا ۱۶۰ سال است.»
غلام حسن، باشنده هرات، در این باره گفت: «هرچه تاجر که در هرات بودند، در اینجا فعالیت داشتند. تجار اجناس میآوردند و دلالان سودا میکردند. تقریبا ده سرایدار بودند و اجناس را به دکاندران به فروش میرساندند.»
کاروانسراهای تاریخی هرات یکی از اهداف بازدید گردشگران خارجی است. چیزا دیمیترو، یک گردشگر رومانیایی است که همراه با سایر همسفران اش، به دیدن این کاروانسرا آمده است.
چیزا دیمیترو به طلوعنیوز گفته است: «هرات تاریخ فوقالعادهای دارد. زمانی احتمالاً مهد فرهنگ اسلامی بوده است. افراد مهم و روشنفکران زیادی در این شهر زندگی میکردند که ردپای خود را بر این شهر گذاشتهاند و بله! از نظر من، هرات پایتخت فرهنگی افغانستان است.»
کاروانسراهای تاریخی هرات با توجه به سبک معماری و سیستم تهویه سنتی، هم امنیت را به ارمغان میآوردند و هم آسایش را.
در همین حال مسوولان محلی هرات اطمینان میدهند که برای حفاظت و مرمت این بازماندههای تاریخی، تلاش میورزند.
حمیدالله غیاثی آمر هنر ریاست اطلاعات و فرهنگ هرات گفت: «در زمینه حفاظت و مراقبت از کاروانسراهای تاریخی سعی و تلاش صورت میگیرد.»
به گفته فرهنگیان، کاروانسراهای هرات به علت واقع شدن هرات در مسیر جاده ابریشم، برای صدها سال نقش عمدهای در فعالیتهای بازرگانی کشورهای منطقه داشتند. شمار دقیق کاروانسراهای تاریخی هرات روشن نیست؛ اما به گفته مسوولان محلی، از ده تا پانزده کاروانسرا در این ولایت شناسایی شده که بخشی از این بازماندهها، ویران شدهاند.
اولین کسی باشید که نظر بدهید on "کاروانسراهای تاریخی هرات؛ تجارتخانههای ایام گذشته اکنون میزبان گردشگران اند"