انوارالحق کاکر، سرپرست صدارت پاکستان گفته است که در جریان سفر یک هیات بلندپایه پاکستانی به کابل در سال روان میلادی، از حکومت طالبان در افغانستان خواسته شده است که بین پاکستان و تحریک طالبان پاکستان یکی را انتخاب کند.
کاکر روز چهارشنبه هشتم نومبر (۱۷ عقرب) در یک کنفرانس خبری در اسلامآباد گفت که پس از بازگشت طالبان به قدرت در اگست ۲۰۲۱، پاکستان امیدوار بود که صلح پایدار در افغانستان برقرار شود و طالبان، گروههای مخالف پاکستان به ویژه تحریک طالبان پاکستانی را با راهاندازی عملیات، سرکوب کنند و از خاک افغانستان علیه پاکستان استفاده نشود.
اما او افزود: “بدبختانه پس از ایجاد حکومت موقت در افغانستان، رویدادهای تروریستی در پاکستان ۶۰ درصد و حملات انتحاری ۵۰۰ درصد افزایش یافته است”.
سرپرست صدارت پاکستان گفت که در دو سال گذشته دوهزار و ۲۶۷ پاکستانی بیگناه در حملات تروریستی کشته شده اند که مسوولیت آنها را تحریک طالبان پاکستانی به عهده گرفته است.
او مدعی شد که تحریک طالبان پاکستانی از خاک افغانستان علیه پاکستان استفاده میکند و در میان مهاجمان انتحاری این گروه ۱۵ افغان نیز شامل بودند. کاکر گفت که ۶۴ افغان نیز در درگیری با نیروهای امنیتی پاکستان کشته شدند.
کاکر گفت: “مقامات افغانستان در مورد همه این حقایق معلومات دارند، از فبروری ۲۰۲۳، حکومت پاکستان هر دو هفته یک بار در نامههای اعتراضآمیز معلومات کامل را به مقامات طالبان در مورد تروریستان افغان ارایه میکند”.
او گفت که با وجود این همه مشکلات، اسلامآباد از افغانستان و افغانها حمایت کرده، طوری که در زمینۀ تجارت امتیازات زیادی به این کشور داده، اما حکومت طالبان هیچ اقدامی علیه شبه نظامیان ضد پاکستانی انجام نداده است.
سرپرست صدارت پاکستان، همچنان در نشست خبری به حمله بر پولیس در پشاور اشاره کرد و گفت که پس از این حمله در ماه فبروری، هیاتی به رهبری وزیر دفاع حکومت پیشین که رییس آیاسآی نیز در ترکیب آن بود، به کابل سفر کرد.
به گفتۀ او، این هیات در مورد حفاظت جدی از پاکستان به حکومت طالبان معلومات را رساند و گفت که از میان پاکستان و تحریک طالبان پاکستانی یکی را برگزیند.
کاکر گفت که حتا پس از سفر این هیات، به طور مستمر از طریق مجاری دپلوماتیک و غیررسمی پاکستان پیامهایی مبنی بر سرکوب شبه نظامیان مخالف این کشور به حکومت طالبان ارسال کرده، فهرست اسامی این تروریستان را نیز در اختیار طالبان قرار داده و خواستار استرداد آنان است.
واکنش طالبان
حکومت طالبان در واکنش به اظهارات کاکر، در اعلامیهای گفته است که به هیچ گروهی اجازه داده نمیشود که از خاک افغانستان بر ضد پاکستان استفاده کند.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان در این اعلامیه گفته است که افغانستان، مسوول تامنی امنیت در پاکستان را نداشته و به گفتۀ وی پاکستان نباید بار ملامت ناکامیهای خود را به دوش افغانستان بیاندازد.
به گفتۀ مجاهد، اینکه پس از رویکار آمدن حکومت طالبان در افغانستان، خشونت و ناامنی در پاکستان افزایش یافته است، دلیل شده نمیتواند که حکومت طالبان در آن دست داشته است.
در همین حال، وزارت خارجه حکومت طالبان از تحصن هزاران نفر از ساکنان ساحات مرزی سپین بولدک – چمن برای لغو محدودیتهای اعمال شده از سوی حکومت پاکستان بر تردد آزادانهٔ ساکنان ساحات قبایلی مرزی، اعلام حمایت کرده است.
این وزارت با نشر اعلامیهای از حکومت پاکستان خواست که به ساکنان دو طرف مرز اجازه دهد تا مانند گذشته آزادانه تردد کنند.
در اعلامیه آمده است که ساکنان سپین بولدک – چمن و در مجموع باشندگان اطراف خط بین افغانستان و پاکستان با یکدیگر پیوندهای دینی، قومی، زبانی، خویشاوندی و تجاری فراوانی دارند و در طول تاریخ باوجود برخی جبرها، مردم این مناطق برخی حقوق ویژه داشته و مورد احترام بوده است.
وزارت خارجۀ حکومت طالبان گفته است: “اکنون که حکومت پاکستان برخلاف حقایق تاریخی و واقعیتهای عینی میخواهد داشتن پاسپورت و ویزه را بالای مردمان چمن-بولدک اجباری سازد، این امر نیز مانند اخراج اجباری مهاجرین، تصمیمی یکجانبه و برخلاف واقعیتهای عینی حکومت پاکستان است”.
این وزارت چنین فیصله حکومت پاکستان را عامل ایجاد مشکلات برای مردم دو طرف مرز خوانده و گفته است که به همین دلیل هزاران نفر علیه این تصمیم مخالفت نشان داده و تحصن کرده اند.
اولین کسی باشید که نظر بدهید on "کاکر: به طالبان در افغانستان گفتهایم که بین حکومت پاکستان و تیتیپی، یکی را انتخاب کنید"