جلوگیری از تشدید بحران غذایی در افغانستان نیازمند کمک‌های بشری است

با نشر گزارشی از کمبود ۳۵ درصدی گندم در افغانستان هشدار داده است. براساس این گزارش، ولایت‌های غربی کشور برداشت حاصلات گندم کمتر از حد میانگین را تجربه می‌کنند. به گفته این نهاد، خشک‌سالی‌های متواتر و هجوم ملخ‌ها بر کشت‌زارهای مناطق شمال، افغانستان را با کمبود گندم مواجه ساخته است. برنامه‌ جهانی غذا می‌گوید که کاهش گندم بحران غذایی در کشور را تشدید می‌کند و نیازهای بشردوستانه را افزایش می‌دهد. این نهاد تاکید کرده است که دو سوم جمعیت افغانستان به کمک‌های بشردوستانه نیاز شدید دارند و بحران گرسنه‌گی ۳.۲ میلیون تن به ‌شمول کودکان در کشور را با سوءتغذیه حاد مواجه ساخته و ۲۵ ولایت را در آستانه شرایط اضطراری قرار داده است. در گزارش گفته شده است که با سقوط جمهوریت، بحران انسانی پیچیده شده و ۱۹.۹ میلیون شهروند غذای کافی مصرف نمی‌کنند. این در حالی است که به گفته مسوول برنامه جهانی غذا در افغانستان، پس از ماه اکتوبر سال ‌جاری میلادی، این سازمان بودجه‌ای برای کمک به مردم افغانستان ندارد.

برنامه جهانی غذا به‌تازه‌گی گزارشی را زیر نام «افغانستان: خشک‌سالی- ۲۰۲۱ – ۲۰۲۳) منتشر کرده است. در گزارش گفته شده که افغانستان از اکتوبر ۲۰۲۰ شاهد بارش‌های کمتر از حد نورمال بوده و این وضعیت تا نیمه‌های اول سال ۲۰۲۱ ادامه داشته است. به گفته این نهاد، خشک‌سالی‌های متواتر، حاصلات زراعتی را در افغانستان به‌شدت صدمه زده است، تا جایی که این کشور با کمبود ۳۵ درصد گندم مواجه خواهد شد. در این گزارش پیش‌بینی شده که تولید گندم در افغانستان در مقایسه با سال‌های گذشته بهبود یافته است، اما ولایت‌های غربی برداشت کمتر از حد میانگین را تجربه می‌کنند.

برنامه جهانی غذا در گزارش خود کمبود گندم در سال پیش‌رو را ناشی از سومین سال خشک‌سالی دانسته و افزوده است که کسری گندم ۳۰ تا ۳۵ درصد برای سال ۲۰۲۳، پس از سومین سال خشک‌سالی متوالی در افغانستان پیش‌بینی می‌شود. براساس این گزارش، کمبود گندم ۱.۲ میلیون شهروند افغانستان را تهدید می‌کند. در گزارش تصریح شده که هجوم مداوم ملخ‌ها در شمال، یک چهارم از برداشت گندم را با تهدید مواجه ساخته است. همچنان کمبود گندم منجر به تشدید بحران انسانی در کشور خواهد شد و نیازمندی به کمک‌های بشری را افزایش خواهد داد.

در گزارش برنامه جهانی غذا آمده است که عملیات کنترل ملخ‌ها در سال ۲۰۲۳ و کاهش خطرات شیوع بالقوه بزرگ‌تر و ویرانگرتر در سال ۲۰۲۴ در حال انجام است. این در حالی است که ریچارد ترنچارد، رییس سازمان غذا و کشاورزی سازمان ملل متحد (FAO) گفته است که در سال آینده بحران از بین رفتن مزارع افغانستان بسیار شدیدتر از امسال خواهد بود. به ‌گفته او، ملخ‌ها در سال ‌جاری در افغانستان «میلیاردها تخم در زیر خاک گذاشته‌اند.» او در مصاحبه‌ای با تلگراف، بحران ملخ در افغانستان را به «بمب ساعتی» تشبیه کرده و گفته است که بحران بزرگ‌تری در کشاورزی و مواد غذایی در سال آینده رخ خواهد داد. این مقام سازمان ملل افزوده که هجوم ملخ‌ها در شمال کشور زیان‌های زیادی به بار آورده است.

در همین حال عطاالله عمری، سرپرست وزارت زارعت، آبیاری و مالداری، در یک مصاحبه با تلویزیون ملی تحت کنترل این گروه گفته که در سال‌ جاری پنج میلیون تن گندم برداشت شده است. از سوی دیگر، به‌تازه‌گی برنامه جهانی غذا، نخستین محموله ۲۵۰ تنی آرد گندم از کمک‌های بشردوستانه هند را از طریق مرز زمینی هرات دریافت کرده و قرار است دو هزار و ۲۵۰ متریک تن دیگر را نیز در هفته‌های آینده به دست بیاورد.

با این حال، در گزارش این نهاد تاکید شده که ۲۸.۸ میلیون نفر (دو سوم جمعیت افغانستان) به کمک‌های بشردوستانه نیاز دارند. براساس گزارش برنامه جهانی غذا، بحران گرسنه‌گی ۳.۲ میلیون تن را در کشور به ‌شمول کودکان، با سوءتغذیه حاد مواجه ساخته و ۲۵ ولایت را در آستانه وضعیت اضطرار قرار داده است که احتمال می‌رود وضعیت بدتر شود. براساس این گزارش، حدود نصف کودکان زیر پنج سال و یک چهارم زنان باردار و شیرده در ۱۲ ماه آینده به حمایت تغذیه‌ای نجات‌بخش نیاز دارند.

برنامه جهانی غذا در گزارش تازه‌ خود گفته است که در نتیجه بحران گرسنه‌گی، چهار میلیون زن باردار و شیرده از سوءتغذیه حاد رنج می‌برند. براساس این گزارش، ولایت‌های بدخشان و پکتیکا در طبقه‌بندی در مرحله چهارم سوءتغذیه حاد قرار دارند، در حالی که ۲۳ ولایت دیگر در مرحله سوم سوءتغذیه حاد دسته‌بندی شده‌اند. براساس گزارش، این نهاد از ابتدای سال روان میلادی ۱۵.۴ میلیون نیازمند را در افغانستان تحت پوشش برنامه‌های امدادرسانی قرار داده است. این نهاد در گزارش خود تصریح کرده که از ماه اپریل به بعد مجبور شده است هشت میلیون تن را به دلیل کمبود بودجه از فهرست پاسخ اضطراری خود حذف کند.

این نهاد سازمان ملل متحد پیش‌بینی می‌کند که ۱۵.۳ میلیون تن بین ماه می تا اکتوبر سال روان میلادی به‌شدت دچار عدم مصونیت غذایی خواهند شد و از جمله ۲.۸ میلیون تن در سطح اضطراری به کمک‌های بشردوستانه قرار خواهند گرفت. برنامه جهانی غذا در گزارش خود افزوده که با نزدیک شدن به فصل زمستان، ورود مواد غذایی به کشور و قرار دادن آن در ذخایر استراتژیک، در حال حاضر فوری‌ترین وظیفه این نهاد را تشکیل می‌دهد؛ زیرا با سرد شدن هوا، راه‌ها به مناطق دور‌دست مسدود می‌شود. این نهاد گفته است که با سرد شدن هوا، باشنده‌گان مناطق سردسیر نیاز شدید به کمک‌های بشردوستانه پیدا خواهند کرد و اگر در این فصل ذخایر استراتژیک آماده نشود، فاجعه رخ خواهد. برنامه جهانی غذا افزوده است که برای جلوگیری از یک فاجعه انسانی، در طی شش ماه آینده به ۱.۴۶ میلیارد دالر امریکایی برای کمک به افراد نیازمند در افغانستان نیاز فوری دارد.این در حالی است که مبتنی بر معلومات برنامه جهانی غذا، بحران اقتصادی ناشی از فروپاشی در ۲۴ اسد ۱۴۰۰، چندین دهه درگیری، شوک‌های اقلیمی و محدودیت‌های شدید بر حقوق زنان و دختران، میزان گرسنه‌گی و بحران در افغانستان را افزایش داده است. به گفته برنامه جهانی غذا، بحران انسانی با ابعاد باورنکردنی از زمانی که امارت کنترل افغانستان را به دست گرفته‌اند، پیچیده‌تر و شدیدتر شده است. از دست دادن شغل، کمبود پول نقد و افزایش قیمت‌ها طیفی جدید از گرسنه‌گان را در افغانستان ایجاد کرده است و حدود ۱۹.۹ میلیون تن در کشور غذای کافی مصرف نمی‌کنند. پیش از نشر این گزارش، شائو لی، مسوول بخش افغانستان برنامه جهانی غذا، گفته است که بودجه این نهاد رو به اتمام است و پس از ماه اکتوبر سال جاری میلادی پولی برای ادامه کمک‌ به نیازمندان در افغانستان ندارد.برنامه جهانی غذا در حالی از کمبود گندم در سال جاری هشدار داده که به گفته رییس برنامه غذا و کشاورزی سازمان ملل، هجوم ملخ در افغانستان ضربه‌ای سنگین به کشوری خواهد زد که در حال حاضر یک‌ سوم جمعیت آن پس از سه سال خشک‌سالی متوالی، بی‌ثباتی مداوم و کاهش کمک‌های بشردوستانه با گرسنه‌گی مزمن روبه‌رویند.

منبع

اولین کسی باشید که نظر بدهید on "جلوگیری از تشدید بحران غذایی در افغانستان نیازمند کمک‌های بشری است"

یک نظر بگذارید

آدرس ایمیل شما نشر نخواهد شد.


*