سقوط ستراتیژیکی و زوال رهبری داعش

31
17

سقوط ستراتیژیکی و زوال رهبری داعش

در طول دهه گذشته، گزارش‌های متعددی در مورد دستاوردها و زیان‌های ارضی، تاکتیکی، نیروی انسانی و مالی داعش منتشر شده است.اما، فروپاشی استراتیژیک گروه داعش و انشعابات شدید داخلی – که سازمان دهشت افگن داعش را از هم پاشیده است، بیشتر گزارش نشده است. یکی از این فروپاشی‌ها، ارتباط ولایت خراسان یا شعبه خوارج که ادعا دارد در جغرافیای افغانستان و مناطق همجوار کشور عزیز ما فعالیت دارد با داعشی های بغدادی و دفتر الصدیق این گروه میباشد. برسی این قضیه میتواند بر انشعابات داخلی داعش روشنی اندازد.

در سال ۲۰۱۹، داعش با ایجاد هفت دفتر منطقه ای (مکتب ها یا مکاتب) تلاش کرد تا بر شبکه جهانی وهمی و خیالی خود تسلط یابد. این دفاتریا مکاتب برای نظارت بر ولایت های دور دست یا داعشی های غیر بغدادی تاسیس گردید. هدف این دفاتر میکانیزه ساختن دهشت افگنی و ارائه نظارت استراتژیک بر این مناطق در نظر گرفته شده بودند – اما واقعیت امر خیلی متفاوت بود:

اکثر این دفاتر به دلیل درگیری های داخلی و عدم وجود رهبری منسجم گروه داعشی ها یا از کار افتاده و یا از بین رفته اند. نا فرمانی ولایت خراسان ( داعشی ها ) از دفترالصدیق ( که مسؤل رهبری آن‌ها بود) یک مشت از خروار یا نمونه از شکست وریخت در رهبری و ساختار فرماندهی داعش است. همانطور یکه در بالا خواندید، ولایت خراسان ( داعشی ها) که از نظر تئوریک تحت صلاحیت الصدیق گروه داعشی ها قرار دارد. اما، داعشی ها در خراسان با ادعای حملات مستقل و صدور فتواهای مذهبی مستقل این را نشان داد که از رهبری داعش پیروی نمیکند. گزارش های اخیر حاکی از آن است که داعش مرکزی، ولایت خراسان این گروه را از تمام امتیازات مالی محروم ساخته است و یکی از دلایل آن نا فرمانی این گروه از داعشی های بغدادی است.


فراتر از این، به طور سنتی و تاریخی، رهبران داعشی ها در ولایت خراسان یا از دفتر الصدیق مستقیماً هدایت میگرفتند و یا هم خود مسول این دفتر بودند. اما، زمانیکه ثناالله غفاری ادعا کرد که امیر ولایت خراسان داعشی ها است، داعشی ها شیخ تمیم الکردی را منحیث رئیس دفتر الصدیق منصوب کردند. از آن زمان به بعد روابط دفتر الصدیق با زیر دستان این دفتر به تیره گی گرائید و در رقابت با هم قرار گرفتند. همه رهبران قبلی داعش مانند حافظ سعید، عبدالحسیب لوگری، ابوسعید باجوری، اسلم فاروقی و ابوعمر خراسانی یا مسئول دفتر الصدیق بودند و یا با این دفتر ارتباط نزدیک داشتند.این تابعیت دیگر صدق نمی کند و به نظر میرسد که این دو گروه داعش از هم جدا شده اند. این به نوبه خود داعش را به جای اینکه بخشی از ره زنان بغدادی باشد، به یک نیروی مزدور و سرباز اجیر تبدیل کرد. این تحولات اخیر به وضوح فروپاشی راهبردی و رهبری داعش را نشان داد. سازمان تروریستی جهانی که زمان جاه طلب بود، اکنون گرفتار درگیری های داخلی، شکاف ها و فقدان رهبری منسجم است.

۱. مکتب انفال: این دفتر برای نظارت بر لیبیا و کشورهای همسایه آن در افریقا شمالی تأسیس شد. اما، دیری نگذشت که این دفتر به دلیل درگیری داخلی در رهبری داعشی ها خاتمه یافت. این انحلال نشان دهنده شکست کامل استراتژیک گروه داعش در افریقا شمالی و از دست دادن کنترول این گروه در شمال افریقا میباشد.
۲. مکتب الفاروق: این دفتر وظیفه نظارت استراتیژیک بر ترکیه، قفقاز، اروپا و روسیه را بر عهده داشت. اما این دفتر نیز در زمان کوتاه  ناپدید شد و در چارچوب استراتژیک داعش در این مناطق خلأ ایجاد کرده است.  درین اواخر هیچ گزارش از ادامه فعالیت این دفتر منتشر نشده است.
۳.  مکتب ام-القری: این دفتر در نظارت بر یمن، عربستان سعودی و منطقه خلیج فارس مسؤل بود. اما، اخیراً هیچ گزارش در مورد وضعیت این دفتر وجود ندارد. معلوم نیست که آیا این دفتر هنوز وجود دارد یا خیر.
۴. مکتب الفرقان: در ابتد، حوزه دریاچه  کشور چاد و منطقه ساحل در افریقا به این دفتر واگذار شده بود. اما، اخیراً هیچ گزارش از وضعیت فعالیت و موجودیت این دفتر منتشر نشده است که این نمونه سقوط رهبری و فروپاشی استراتیژیک داعش را  نشان میدهد.
۵. مکتب ذوالنورین: این دفتر وظیفه نظارت راهبردی بر مصر و سودان را بر عهده داشت. وضعیت این دفتر نیز نامعلوم است که نشان دهنده از دست دادن کنترول عملیاتی و نظارت استراتژیکی داعش در این مناطق است.
۶. مکتب الکرار: این دفتر وظیفه نظارت ستراتیژیکی بر سومالی، کانگو و موزامبیق را بر عهده داشت. اما، این اداره به یک اداره اخاذی، آدم ربایی و حصول مالیات مذهبی با کمترین تأثیر استراتژیک تبدیل شده است.
۷. مکتب الصدیق: در سال ۲۰۱۹، این دفتر وظیفه نظارت بر افغانستان، پاکستان، ایران، هند و دیگر مناطق  جنوب آسیای مرکزی را بر عهده داشت. با این حال، تنها عنصر بازمانده این دفتر، ( داعش در خراسان )به وضوح خود را از این دفتر جدا کرده است و اکنون مستقل عمل میکند. این نمونه بارز سقوط استراتیژیک داعش است.
به اشتراک بگذارید!

9 Comments on "سقوط ستراتیژیکی و زوال رهبری داعش"

  1. سلام احترام
    اسم داود است در افغانستان زندگی میکنم 4 تا طفل دارم طفلا از مکتب مانده میخواهم بخاطر اولاد که مکتب بخانه

  2. Hayatullah Akakhil | آگست 22, 2024 at 8:40 ق.ظ | جواب

    سلام من حیات الله اکاخیل استم از افغانستان من معیوب استم چهارتا طفل دارم میخواهم ګار خود را بیرون از کشور ګنم ورزش کار هم استم

  3. میخایم درس بخانم اما اجازه نمیته درس بخاینم در افغانستان لطفت همکاری کننن😭

  4. اسم من محمد نذیر است در یک مو سسه کار کردم حالا در وضعیت بد امنتی قرار دارم با تمام فامیلم در حالت خطر قرار دارم لطفا کمکم کنید

  5. اسم فرخنده اس نیاز دارم بکار لطفن همرایم همکاری کنین

Leave a comment

Your email address will not be published.


*