در پی نگرانیها به خاطر فروپاشی آبدههای تاریخی با آمدن فصل سرما و بارش باران در هرات، ریاست اطلاعات و فرهنگ میگوید که تیم مشترک کاری به هدف آسیب شناسی بناهای با قدمت در این ولایت ایجاد شده است.
به گفته این ریاست، این تیم کاری ابتدا تمام آبدههای تاریخی را بررسی و آسیب شناسی میکند و قرار است که به زودی کار ترمیم این آبدهها آغاز شود.
رقیبالله رضوانی، آمرحفظ آبدات تاریخی ریاست اطلاعات و فرهنگ هرات، در این مورد گفته است: «انشاءالله از رفتن باران و برف به داخل پایهها جلوگیری شده و همچنین یک تیم به خاطر آسیب شناسی اماکن تاریخی از ریاستهای مختلف از شهرسازی، شاروالی و از آبدات تاریخی تشکیل شده است.»
در نتیجه زلزلههای یک ماه اخیر در هرات، بیشتر آبدههای تاریخی این ولایت آسیب دیدهاند. در این میان به آبدههای تاریخی مانند مسجد جامع بزرگ، قلعه تاریخی اختیارالدین و منارههای هرات خسارات زیادی وارد شده است.
با این حال، فرهنگیان به این باوراند در صورتیکه فوراً به وضعیت آبدههای آسیبدیده رسیدگی نشود، ممکن است میزان تخریب آنها در زمستان بیشتر شود.
ولی شاه بهره، کارشناس مسایل فرهنگی، گفت: «هر بنای تاریخی در هر سال باید مرمت و بازسازی شود، وقتی در طی بیست سال ما شاهد تخصیص کافی نبودیم و اخیراً زلزله هم واقعاً آسیبهای را وارد کرده، قطعاً فکر میکنم که اگر توجه نشود، ما آسیبهای خواهیم دید که جبران نخواهد شد.»
عبدالهادی قانع، فعال جامعه مدنی، نیز افزود: «ما برای زیرساختها و آبدات تاریخی خود باید توجه ویژه داشته باشیم.»
از سویی هم، تاهنوز هیچ نهاد کمککننده به خاطر ترمیم و بازسازی آبدات تاریخی علاقهمندی نشان نداده است. آمریت حفظ آبدات تاریخی تنها توانسته با امکانات اولیه از تخریب بیشتر قسمتهای آسیبدیده جلوگیری کند.
وحید احمد سلطانی، عضو مسلکی آمریت حفظ آبدات تاریخی هرات، خاطر نشان کرد: «ما بیشترین سیاحین خارجی و داخلی داریم که به هرات میایند و از این اماکن توریستی بازدید میکنند، لذا لازم است که یک توجه جهانی و در کل سازمانهای بینالمللی که در حوزه حفظ میراث فرهنگی کار میکنند، باید یک برنامه وسیع در حصه حفاظت و مرمت اینها برداشته شود.»
گفتنی است که هرات در حدود ۸۷۰ آبده و ساحات تاریخی دارد که بیشتر آنها در نتیجه زلزلههای اخیر آسیب دیدهاند.
Be the first to comment on "مسوولان: تیم مشترک به هدف آسیب شناسی آبدههای تاریخی هرات ایجاد شده است"