حکومت پاکستان پس از گفتگوها با کمیشنر عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان روز سه شنبه نهم جولای (۱۹ سرطان) روند اخراج اجباری مهاجران افغان بدون اسناد از آن کشور را به دلایل ”بشردوستانه” به حالت تعلیق آورد.
فیلیپو گرندی، کمیشنر عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان، روز سه شنبه سفر سه روزه خود از پاکستان را پایان داد. او خواهان “تقویت تلاشها برای راه حلهای بلندمدت” برای مهاجران افغان در پاکستان شد.
کمیشنری عالی ملل متحد در امور پناهندگان همچنین گفته است که راه حلها برای سه میلیون مهاجر افغان در پاکستان باید جستجو شود که شامل برگشت دواطلبانه، اسکان در کشورهای سومی و یا راه حل طولانی مدت در داخل پاکستان میشود.
این کمیشنری با نشر اعلامیهای گفته است که گرندی از تصمیم پاکستان مبنی بر تعلیق اخراج شهروندان خارجی که به صورت غیرقانونی در آن کشو به سر میبرند، ابراز قدردانی کرده است.
در همین حال، یک مقام پاکستانی که از ملاقات گرندی با مقامات اسلامآباد آگاهی داشت، به صدای امریکا تایید کرد که حکومت آن کشور اخراج اجباری مهاجران افغان را به حالت تعلیق آورده است. اما این مقام پاکستانی که نخواست نامش در گزارش ذکر شود، مشخص نکرد که تعلیق اخراج مهاجرین افغان بدون اسناد تا چه زمانی ادامه خواهد یافت.
او افزود: “پیام ما به گرندی این بود که جامعه بین المللی باید مسوولیت خود را در قسمت بازگرداندن مهاجرین افغان انجام بدهد. این یک مسوولیت مشترک است و نباید تمام بار را بر عهده پاکستان گذاشت.”بشردوستانه
مقامات پاکستان و ملل متحد گفتهاند که تصمیم تعلیق اخراج اجباری مهاجران افغان به دلایل ”بشردوستانه” اتخاذ شده، زیرا وضعیت اقتصادی و بحران بشری در افغانستان جنگ زده رو به وخامت است.
گرندی در جریان سفر سه روزه خود با شهباز شریف، صدراعظم پاکستان، و سایر مقامات ارشد آن کشور ملاقات کرد و سرنوشت نزدیک به سه میلوین مهاجر افغان تمرکز اصلی این گفتگوها بود.بشردوستانه
به گفته مقامات ملل متحد و پاکستان، ۱.۳ میلیون افغان مقیم پاکستان منحیث مهاجر ثبت نام شدهاند و نزدیک به ۹۰۰ افغان دیگر کارت هویت شهروندی افغانستان را دارند. بقیه آنان یا بدون اسناد استند و یا میعاد ویزه آنان که منتظر اسکان به کشور سومی هستند، پایان یافته است.
پاکستان در اوایل ماه اکتوبر سال گذشته به تمام مهاجرین خارجی فاقد مدرک اقامت در آن کشور، به شمول ۱.۷ میلیون مهاجر افغان، مهلت داد که تا اول نومبر ۲۰۲۳ داوطلبانه آن کشور را ترک کنند، در غیر آن پس از این تاریخ بازداشت و جبراً اخراج خواهند شد.بشردوستانه
ملل متحد به تاریخ ۱۰ جون با نشر گزارشی گفت که از ۱۵ سپتمبر تا پایان ۲۰۲۳ نزدیک به ۴۹۲هزار و از اول جنوری تا اول جون ۲۰۲۴ نیز ۱۲۷هزار مهاجر افغان از پاکستان به افغانستان بازگشته یا جبراً اخراج شده اند.
به گفته مقامات پاکستان و ا.ا. از آن زمان به اینسو نزدیک به ۶۰۰ هزار مهاجر افغان از پاکستان یا به کشور شان برگشتند و یا اخراج شدند.
کمیشنری عالی ملل متحد در امور پناهندگان گفته است که ۵۵ درصد عودتکنندگان افغان آزار و اذیت، ۵۲ درصد انتظار طولانی در ایستهای بازرسی، ۱۹ درصد بازداشت، ۲۲ درصد پرداخت رشوه به پولیس پاکستان و ۱۸ درصد دیگر نیز اخاذی را گزارش داده اند.
اسلام آباد معتقد است که پس از مسلط شدن مجدد ا.ا. بر افغانستان در آگست ۲۰۲۱، پناهگاههای تندروان ضد حکوت پاکستان در افغانستان افزایش یافته و از آنجا حملات شان را بر ضد نظامیان و غیرنظامی پاکستانی سازماندهی میکنند.
به گفته مقامات پاکستان، تحریک طالبان پاکستان که مسوولیت مرگبارترین حملات را در آن کشور بر عهده گرفته است، حملات شان را از افغانستان سازماندهی میکنند.
ا.ا. در افغانستان از اخراج اجباری مهاجرین افغان از پاکستان انتقاد کرده و با رد ادعای اسلامآباد گفته است که به هیچ گروهی اجازه نمیدهد تا از قلمرو افغانستان، کشورهای همسایه و فراتر از آن را تهدید کند.
Be the first to comment on "پاکستان اخراج اجباری افغانها را به دلایل ‘بشردوستانه’ تعلیق کرد"