مجمع مدافعان حقوق بشر با نشر اعلامیهای میگوید که در این اواخر “قتلهای زنجیرهای به گونۀ مرموز و سیستماتیک شهروندان شیعه مذهب و هزارهها” را در افغانستان هدف قرار میدهد.
این مجمع ناوقت شنبه دوم دسمبر (۱۱ قوس) از کشتهشدن غیرنظامیان و عالمان دینی هزاره و شیعه در هرات طی هفتههای اخیر به شدت اظهار نگرانی کرده است.
این مجمع گفته است که هزارهها و شیعیان در افغانستان با ترورهای جمعی، انفرادی، انفجارها و حملات انتحاری هدف قرار میگیرند، اما حکومت طالبان نه تنها عاملان این کشتارها را شناسایی نکرده، بلکه برای رسیدگی به وضعیت و مهار چنین رویدادها هیچ اقدامی نکرده است.
در اعلامیه آمده است: “مجمع مدافعان حقوق بشر با ابراز انزجار عمیق از این وضعیت، از همۀ بازیگران ملی و جهانی در امور افغانستان تقاضا میکند تا برای توقف این اعمال ضد انسانی دست به اقدامات جدی بزنند.”
این مجمع از حکومت طالبان پرسیده که اگر در این “جنایات ضد انسانی” دست ندارد، چرا برای شناسایی عاملان آن اقدام نمیکند و در تامین امنیت مردم ناتوان مانده و پاسخ قانعکننده برای مردم ندارد.
همچنان مجمع مدافعان حقوق بشر، از کمیتههای تخنیکی بررسی جنایات جنگی، به شمول کمیتۀ بررسی مصادیق نسلکشی خواسته است که در قبال کشتارهای زنجیرهای هزارهها و شیعیان افغانستان وارد عمل شده و از مستندسازی این “جنایات هولناک” حمایت کنند.
این درخواست در حالی مطرح شده که روز جمعه اول دسمبر (۱۰ قوس) در اثر گلولهباری افراد مسلح ناشناس به شمول دو عالم دینی شیعه کم از کم هفت نفر کشته شدند.
به تاریخ ۲۳ نومبر نیز افراد مسلح ناشناس دو روحانی شیعه به نامهای رجب علی اخلاقی و خادمحسین هدایتی را در شهرک جبرییل هرات هدف گلوله قرار دادند و با موترسیکل از محل فرار کردند.
ریچارد بنیت، گزارشگر ویژه شورای حقوق بشر ملل متحد برای افغانستان، پس از کشتهشدن رجب اخلاقی و خادم حسین هدایتی، خواستار تحقیق مستقل در این زمینه شده و گفته است که عاملان این حمله باید بر اساس معیارهای بینالمللی به پنجه قانون سپرده شوند.
محمد محقق، رهبر حزب وحدت اسلامی مردم افغانستان، نیز در واکنش به این حملات در شبکۀ اجتماعی ایکس نگاشته است: “این حادثه سومین واقعه تروریستی از قتلهای زنجیرهای علمای شیعه هرات است.”
محمد راسخ، عضو پیشین مجلس نمایندگان افغانستان، گفته است که کشتار سیستماتیک هزارهها به یکی از اهداف معمول تروریزم در افغانستان مبدل شده است.
او در شبکۀ اجتماعی ایکس نگاشته است که بیتوجهی و عدم پیگیری جامعه جهانی و سازمانهای حقوق بشر در زمینه سبب شده که حکومتهای افغانستان طی دو دهه گذشته و حکومت طالبان در قبال قربانیان این کشتارها احساس مسوولیت نکنند.
راسخ گفته است: “هم اکنون که گروههای مختلف رادیکال، تندرو و افراطی در درون ساختار حاکم در افغانستان حضور داشته و تحت پوشش و حمایت طالبان آزادنه فعالیت میکنند تهدید علیه هزارها بیشتر شده است. لازم است که راهکارهای مختلف نجات مردم از این فاجعه را در داخل و خارج از کشور بررسی و روی دست بگیریم.”
وزارت داخلهٔ حکومت طالبان این حمله را نکوهش کرده و اطمینان داده است که “این چنین رویدادهای جنایتکارانه را با جدیت بررسی نموده، عاملین آن را شناسایی و به پنجه قانون میسپارد.”
تا اکنون هیچ گروهی مسوولیت ترور این عالمان دینی را به عهده نگرفته است. اما شاخۀ خراسان گروه داعش در گذشته مسوولیت اکثر حملات برساحات شیعه نشین و اماکن مذهبی شیعیان را به دوش گرفته است.
پس از رویکار آمدن حکومت طالبان در افغانستان در اگست ۲۰۲۱ رویدادهای امنیتی به گونۀ چشمگیری کاهش یافته است، با اینحال، شاخۀ خراسان گروه داعش هنوز هم به عنوان تهدید امنیتی در افغانستان باقی مانده و مسوولیت بیشتر انفجارها و سایر رویدادهای امنیتی دو سال پسین را به عهده گرفته است.
Be the first to comment on "مدافعان حقوق بشر: جهان برای توقف کشتار شیعیان افغانستان اقدام کند"