برجهای مرکز تجارتی جهان در امریکا ۲۲ سال پیش آماج حملههای القاعده قرار گرفتند که درنتیجهی آن، بیش از ۳هزار تن جان باختند.
رویداد یازده سپتمبر سبب شد تا پای ایالات متحده و متحدانش به افغانستان کشانده شود.
در آن زمان باورها بر این بود که نزده عضو گروه القاعده در آن روز هواپیماهای مسافربری را به سلاحی در برابر شهروندان امریکا تبدیل کردند. جورج بوش، رییسجمهور وقت امریکا در یک سخنرانی اعلام کرد که تفاوتی میان کسانی که به آنان حمله کردهاند و کسانی که به حمله کنندگان و گروه آن پناه دادهاند، قایل نیست.
چهار هفته پس از این سخنرانی، ارتش امریکا و ناتو با شعار نابودی القاعده به افغانستان زیر حاکمیت طالبان حملهور شدند؛ حملهای که به طولانیترین نبرد تاریخ امریکا تبدیل شد.
امریکا با هواپیماهای بی۵۲ در هماهنگی با جبهه شمال حملاتش را آغاز کرد.
بلال کریمی، معاون سخنگوی به طلوعنیوز گفت: «در این موضوع افغانها سهم نداشتند و این مورد ربطی به افغانستان نداشت. این رویداد هزاران کیلومتر دورتر از افغانستان اتفاق افتاد که هیچ اسنادی در این مورد وجود نداشت.»
پس از پایان حاکمیت طالبان، حامد کرزی در نشست بن به عنوان رییسجمهور موقت افغانستان تعیین شد.
در بیست سال حضور امریکا در افغانستان سه دور انتخابات ریاستجمهوری و پارلمانی در کشور برگزار شد.
زلمی افغانیار، آگاه مسایل سیاسی گفت: «با حمله یازدهم سپتمبر امریکاییها بهانه کردند که افغانها در آن شرکت دارد و بر اساس آن به افغانستان آمدند. حکومت قبلی طالبان را که امارت فعلی است، از بین بردند و هدف شان این بود که با هراسافگنی پیکار کنند.»
در این میان، اسامه بن لادن، رهبر القاعده که طراح حملات یازدهم سپتمبر دانسته میشد، در سال ۲۰۱۱ از سوی نیروهای ویژه امریکا در پاکستان کشته شد.
پس از حاکمیت دوباره امارت در افغانستان، ایالات متحده امریکا در آگست همین سال نیروهایش را بهگونهی شتابان از افغانستان بیرون ساخت؛ اما سود و زیان حضور بیست ساله امریکا و متحدانش در افغانستان کدامها اند؟
سمیع الله احمدزی، آگاه مسایل سیاسی گفت: «آنان نه افغانستان را آباد کردند و نه نظام قوی را ایجاد کردند و نه هم ملت سازی کردند. هرچه که آنان میخواستند هیچکدام را انجام ندادند. اگر این سرکها و تعمیرها را میبینید، این را بدانید که آن با قربانیهای بزرگی ساخته شده است.»
محمد سلیم پیگیر یکی دیگر از آگاهان سیاسی گفت: «مکتبها به روی همه باز بود. در این بیست سال بسیاری از جوانان و دختران باسواد شدند. بلاخره ما پرچمی داشتیم و سرود ملی داشتیم.»
حضور بیست ساله امریکا در افغانستان برای واشنگتن نیز زیانبار بود. نزدیک به ۲۴۶۰ نظامی امریکایی کشته و بیش از ۲۱هزار تن دیگر آنان زخمی شدند. این جنگ برای دستکم یک ترلیون دالر هزینه در پی داشت.
حالا بیست و دو سال بعد از وقوع این رویداد که به حمله امریکا بر افغانستان منتهی شد یکبار دیگر امارت اسلامی روی کار آمده است.
به باور آگاهان، هنوز دورنمای روابط افغانستان با جامعه جهانی روشن نیست ولی هر دو جانب یعنی جامعه جهانی و امارت اسلامی بر اهمیت گفتوگو به منظور حل مشکلات سیاسی تاکید میکنند.
Be the first to comment on "افغانستان؛ ۲۲ سال پس از فروریختن مرکز تجارت جهانی"