پاکستان راه “انگور اده” با افغانستان را به مسیر صادرات ارتقا داد

کمیته روابط اقتصادی کابینه حکومت مرکزی پاکستان در آخرین جلسه‌اش ارتقای مسیر “انگور اده” را به گذرگاه صادراتی به افغانستان و نیز از طریق این کشور به کشورهای آسیای میانه تصویب کرد.

بخش دیوۀ صدای امریکا به نقل از رادیوی دولتی پاکستان، گزارش داد که در نشست این کمیته به ریاست اسحاق دار وزیر مالیه پاکستان به روز پنجشنبه ۱۳ اپریل (۲۴ حمل) اعمار گمرک را در سرحد “انگور اده” نیز منظور کرده است.

مسیر سرحدی “انگور اده” در ولسوالی برمل ولایت پکتیکا و ۳۵ کیلومتری شهر وانۀ وزیرستان جنوبی قرار دارد.

در حال حاضر مبادلات ترانزیتی و تجاری بین افغانستان و پاکستان از طریق بنادر تورخم، سپین بولدک – چمن، غلام خان و دند پتان (خرلاچی) انجام می‌شود. در حکومت قبلی پاکستان جلسات زیادی برای ارتقای “انگور اده” به مسیر صادراتی برگزار شد، اما فیصله نهایی صورت نگرفت.

صادرات زغال سنگ از افغانستان به پاکستان بیشتر از طریق بنادر مرزی جنوب شرق این کشور انجام می‌شود. همچنان پاکستان برای صادرات به افغانستان و نیز از طریق این کشور به آسیای میانه، از مسیرهای غلام خان و دند پتان (خرلاچی)، بندر تورخم و سپین بولدک – چمن استفاده می‌کند.

مفتی عبدالمتین سعید، رییس گمرکات وزارت مالیه حکومت طالبان چند روز پیش به خبرنگاران گفت که در سال ۱۴۰۱ خورشیدی حدود ۵۳ هزار محموله ترانزیتی از طریق افغانستان به آسیای میانه منتقل شده است. او گفت که این وزارت از انتقال کالاهای ترانزیتی نزدیک به دو میلیارد افغانی درآمد داشته است.

بر اساس معلومات اتاق تجارت و سرمایه‌گذاری افغانستان، انتقال کالاهای تجارتی بین پاکستان و کشورهای آسیای میانه از طریق افغانستان افزایش چشمگیری داشته است.

بخش دیوۀ صدای امریکا بر اساس گزارش بانک مرکزی پاکستان گفته است که در هشت ماه نخست سال مالی جاری پاکستان (جولای ۲۰۲۲ تا فبروری ۲۰۲۳)، صادرات از پاکستان به افغانستان ۱۷.۲ درصد افزایش داشته است. همچنان این بانک گفته است که در این مدت صادرات پاکستان به افغانستان ۸۸.۶۵ درصد کاهش بافته است.

بر اساس گزارش ماه اپریل بانک مرکزی پاکستان، مجموع تجارت پاکستان با افغانستان در سال گذشته ۱۷۶ میلیون و ۸۷۱ هزار دالر بود، اما این رقم در سال جاری به ۳۳۲ میلیون و ۹۸۲ هزار افزایش یافته است.

در این حال، وزارت صنعت و تجارت حکومت طالبان نیز از افزایش صادرات به پاکستان نسبت به واردات از آن کشور در سال ۱۴۰۱ خورشیدی خبر می‌دهد.

آخندزاه عبدالسلام جواد، سخنگوی این وزارت به صدای امریکا می‌گوید که در سال ۱۴۰۱ خورشیدی یک میلیارد و ۲۳۵ میلیون دالر کالاها و تولیدات افغانستان به پاکستان صادر شده است، در حالی که این رقم در سال ۱۴۰۰ خورشیدی ۵۱۱ میلیون دالر بود.

به گفتۀ آقای جواد سال گذشته به ارزش یک میلیارد و ۱۶۴ میلیون دالر نیز کالاهای تجارتی و اقلام مورد ضرورت از پاکستان وارد افغانستان شده است.

او گفت: “اکثر اقلام صادراتی ما به کشور پاکستان سنگ ذغال، پنبه، جلغوزه، قالین، ترکاری و میوه جات بودند. اقلام وارداتی ما همچنان برنج، سمنت، ادویه طبی، تخم مرغ و دیگر اقلام مورد نیاز کشور می‌باشد.”

بر اساس ارقام این وزارت، در حال حاضر ۵۲ درصد صادرات افغانستان را محصولات زراعتی، ۲۸ درصد را مواد معدنی و ۹ درصد را منسوجات تشکیل می دهد.

خان جان الکوزی، عضو هیات مدیرۀ اتاق تجارت و سرمایه گذاری افغانستان، نیز گفت که در سال گذشته افغانستان بیش از یک میلیارد دالر به پاکستان صادرات داشت و بیشتر صادرات را زغال سنگ، کرومایت و سنگ تالک تشکیل می‌داد.

همچنان الکوزی افزود:‌ “۴۵۰ هزار تن سبزی و ترکاری و نزدیک به ۴۰۰هزار تن میوه صادر کردیم”.

پاکستان و افغانستان شرکای مهم تجارتی همدیگر اند. تاجران افغان و پاکستانی می‌گویند که اگر در بنادر و جاده‌های مرزی دو کشور تسهیلات افزایش یابد، تجارت بین افغانستان و پاکستان می‌تواند بیش از پیش افزایش یابد.

منبع

Be the first to comment on "پاکستان راه “انگور اده” با افغانستان را به مسیر صادرات ارتقا داد"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*